Založ si blog

D9- Naše deti a my

Predchádzajúci príspevok: „D8- Skúsme pomôcť tým, ktorí kedysi pomáhali nám“. Naši rodičia nám pomáhali počas nášho detstva a mladosti. Teraz, keď sú už starí, by sme im mohli časť tej pomoci vrátiť.

————————————————————————————————————–

Narodíme sa, prefrčíme úžasnou rýchlosťou detstvom … tou časťou života, na ktorú väčšinou tak radi po celý jeho zvyšok spomíname, na tie pekné chvíle s rodičmi, starými rodičmi, na čas, ktorý vtedy tak nekonečne pomaly plynul a nemal absolútne žiadnu cenu.

Vyrastieme, nájdeme si partnera, a na svet prídu naše deti.

Kým ich nemáme, ani si neuvedomujeme, že nám niečo chýba, že niečo nemáme,  pripadá nám to ako normálny stav.

 

Ale keď zrazu prídu na svet a prihlásia sa o slovo, keď vhupnú do nášho života, do nášho privátneho sveta plného JA, a  keď ich uvidíme, zrazu sa naše hodnoty, náš vesmír, náhle  otočia, prevrátia, zmenia, presunú, transformujú úplne do niečoho iného, ako to, čo bolo doteraz.

A zrazu meníme pohľad na svet.

To, čo bolo na prvom mieste, začína strácať hodnotu, a to, doteraz nepodstatné a bezvýznamné, sa derie na povrch.

 

Každý z nás miluje nadovšetko svoje deti. Sú tým, čo dáva zmysel nášmu životu, nášmu bytiu.

A deti vyrastajú, menia sa nám pred očami.

Uteká to všetko tak rýchlo… šialenou rýchlosťou. A z ich pohľadu tak pomaly … všetko je také relatívne. Naše problémy pre nich, a tie ich pre nás.

 

Sme s nimi, smejeme sa, spolu sa váľame v záplavách nádherne sfarbeného jesenného lístia či bláznime v závejoch iskrivého  snehu.

Chvíľkové zabudnutie na našu dospelosť a návrat do detstva, chvíľkové opojenie z pocitu víťazstva nad nimi v „Človeče nezlob se“, v dáme, šachu či inej detskej hre prehluší pri pohľade na ich smutné oči pocit viny, ktorý žehlíme veľkorysým predstieraním vlastnej prehry.

Ich úprimne rozžiarené oči pri rozbaľovaní darčekov pod stromčekom, spolu s  vďačným úsmevom, sú pre nás tými najkrajšími okamihmi.

 

Veľakrát si uvedomíme vzácnosť  tých chvíľ strávených s našimi deťmi, a pri mnohých z nich si hovoríme: „Toto si musím zapamätať.“

Mnohé z tých zapamätaní však časom odídu, odletia, nebadane ako lastovičky s príchodom jesene do teplých krajín. Ani nezbadáme, a zrazu ich niet.

Ale veľa spomienok zostáva. Stačí ich len oprášiť, a znova v nás zažiaria. Tak ako drahé kamene. Ich trblietanie a jagot sú stále tie isté, nádherné, večné.

 

A naše dieťa rastie a rastie, posledný deň v  škôlke, prvý raz do školy.

Ráno rýchle desiata, budíme ich a sledujeme z okna ako odchádzajú, a náhlia sa do školy.

Kolobeh ranných vstávaní sa opakuje deň za dňom, rok za rokom  …. stredná škola, naše malé dorastajúce dieťa s vlastnými názormi, opozične naladené voči našim dobre mieneným radám, odporúčaniam, požiadavkám či prosbám a koalične súhlasiace s nami, s našimi názormi, v prípade potreby malej finančnej dotácie do kina, na výlet či na stretnutie s priateľmi.

 

Stužková  …a naše deti … tie krásne elegantné mladé dámy v úžasných šatách  a galantní muži v oblekoch.

A naraz vidíme, ako nám vyrástli, ako sa nám  zmenili.

A aj keď sú už vlastne dospelí, stále hľadíme na ne pohľadom rodiča … a vždy aj budeme … stále je v nich to naše zlaté dieťa …  maturita.

 

Naše veľké malé dieťa na prahu života, rozhodujúce sa čo ďalej. Práca či ďaľšie štúdiá.

Naše dieťa, ktoré nám zúrivo protirečí, a nám ho je už popredu ľúto, pretože vieme, ako poriadne mu ešte život otlčie hlavu. Tak isto, ako aj nám, ich rodičom.

 

A podávame im znova a znova pomocnú ruku, ktorú sa veľakrát snažia manifestačne odhodiť, v snahe presvedčiť nás, akí sú oni už predsa veľkí, dospelí, nezávislí, ako ľahko to  zvládnu bez nás, bez našej pomoci.

A my radšej stíchneme …veď … veď sme boli takí istí.

 

Nasledujúci príspevok: „D10- Rodičia vychovávajú budúcich pracovníkov“

 

D24. 6- Migračný prúd rastie, ale bol by tu recept

22.10.2022

Veľký problém nielen pre Európsku úniu, ale aj mnoho ďaľších krajín sveta predstavujú v súčasnosti migranti z hospodársky chudobnejších regiónov Afriky i Ázie, ktorí sa práve kvôli lepším ekonomickým podmienkam, kvôli lepším zárobkovým možnostiam, snažia dostať do bohatších krajín. V túžbe za lepšou budúcnosťou sa vydávajú – buď sami, alebo [...]

D24. 5- Práca na čierno, čo s ňou?

25.08.2022

Tieňová alebo šedá ekonomika je problémom, ktorý oberá každý štát o obrovské peniaze potrebné v rôznych oblastiach ekonomiky. Potrebné v zdravotníctve, školstve, pri podpore mladých talentov, v priemysle i poľnohospodárskej výrobe, pri ochrane životného prostredia, vo vede a výskume ako aj v iných oblastiach ekonomiky. Pod tieňovou ekonomikou sa [...]

D24. 4- Dlhodobo nezamestnaní občania ako účinná brzda ekonomiky, čo s tým?

20.08.2022

Vo všetkých krajinách existujú skupiny občanov, ktorí sú v produktívnom veku a sú aj práceschopní, ale z rôznych dôvodov nie sú zamestnaní, nepracujú, napriek tomu, že ich zdravotný stav im to dovoľuje, a nie sú ani iné objektívne príčiny, ktoré by im zabraňovali zapojiť sa do pracovného procesu v rodnej krajine. V niektorých krajinách je takýchto [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Ivan Vlček

Veď oni sú tu aj pre nás a my zas pre nich, my všetci sme tu jedni pre druhých.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 74142x
Priemerná čítanosť článkov: 1765x

Autor blogu

Kategórie