Založ si blog

D11- Význam rodičov vo vzdelávacom procese

Predchádzajúci príspevok: „D10- Rodičia vychovávajú budúcich pracovníkov, štát by sa im mal odvďačiť“. Čím viac detí pomôžu rodičia pripraviť pre potreby ekonomiky rodnej krajiny, tým sú pre ňu väčším prínosom. A štát by mal za to rodičov nejakým spôsobom oceniť.

———————————————————————————————————

 

Štát je podnikateľský subjekt a občania sú jeho prostriedky, možno povedať jeho „výrobné prostriedky“ – pracovníci – ktoré mu svojou prácou v rodnej ekonomike prinášajú zisk.

Ak sa okrem neho ešte niekto iný podieľa na „výrobe“ týchto výrobných prostriedkov, tak mu patrí odmena vo výške minimálne výrobných nákladov, ktorými sa podieľa  na ich výrobe.

 

Štát je podnikateľský subjekt, ktorý si tak, ako aj každý iný podnikateľský subjekt,  musí plniť záväzky voči svojim dodávateľom. A rodičia sú jedným z tých dodávateľov.

Predsa sa prostredníctvom dlhodobého procesu výchovy svojho dieťaťa zúčastňujú na príprave budúceho pracovníka ekonomiky rodného štátu.

Počas tejto výchovy vynaložia určité náklady, na kompenzáciu ktorých majú nárok zo strany toho, kto prostredníctvom tohto pracovníka dosahuje zisk. A ten, kto tento zisk dosahuje, je štát, v ekonomike ktorého je pracovník zamestnaný.

 

Výrobný prostriedok „pracovník“, bol predsa „vyrobený“ či pripravený na zapojenie sa do pracovného procesu, pripravený na vykonávanie danej činnosti, aj vynaložením nákladov rodičov tohto pracovníka, vynaložením nákladov na jeho výchovu.

Bez vynaloženia týchto nákladov by nebol tento občan pripravený na pracovnú činnosť, nebol by pripravený na zapojenie sa do pracovného procesu.

 

Rodičia sú tak vlastne spoluvýrobcom zúčastňujúcim sa na výrobe výrobného prostriedku „pracovník“.

A, keďže sú spoluvýrobcom a vynakladajú pri tom náklady formou nákladov na výchovu dieťaťa, tak potom tieto náklady – výrobné náklady – by im mal vrátiť ten, kto pomocou tohto výrobného prostriedku dosahuje zisk.

A tým, kto tento zisk dosahuje, je štát, ktorý dieťa rodičov – už ako pracovníka – zamestná v svojej ekonomike, a jeho práca mu prináša zisk nielen vo forme primárnej dane zo mzdy dieťaťa,  ale aj formou sekundárnych daní: dane z pridanej hodnoty a  spotrebnej dane, ktoré dieťa odvedie do štátneho rozpočtu vždy pri kúpe nejakých výrobkov či zaplatení určitých služieb.

A, samozrejme, odvody na dôchodkové a zdravotné poistenie tiež štátu pomáhajú.

 

A preto by sa mal štát snažiť v čo najväčšej miere vrátiť rodičom  náklady, ktoré vynaložili pri výchove dieťaťa.

Rodičia sú vlastne podnikateľským subjektom, ktorý procesom výchovy pripravuje dieťa na zapojenie sa do pracovného procesu, na vykonávanie jeho profesie.

Náklady vynaložené na výchovu by sa mali kompenzovať zo zisku, ktorý generuje práca dieťaťa v ekonomike zamestnávateľského štátu.

 

Nevyhnutnosť kompenzácie nákladov, vynaložených rodičmi pri výchove dieťaťa, vyplýva z čoraz väčšej úlohy rodičov pri príprave dieťaťa na jeho profesiu, pri jeho príprave na zapojenie sa do pracovného procesu.

V súvislosti s rastúcimi požiadavkami na vzdelávanie dieťaťa, určenými značným vedecko-technickým rozvojom, revolúciou vo vede, technike, vývoji a výskume, je nevyhnutné čoraz väčšie zapájanie sa rodičov do vzdelávacieho procesu dieťaťa.

Ich zapájanie sa do procesu vzdelávania dieťaťa zvyšuje pravdepodobnosť rozvoja jeho talentu a tých najlepších dispozícií. A pretavenie tohto talentu a týchto dispozíciií do vhodnej profesie  bude do budúcnosti veľkým prínosom pre ekonomiku štátu.

 

Ak chce štát zabezpečiť udržanie kroku vývoja  ekonomiky so súčasným svetovým trendom, musí sa, okrem iného, snažiť o čo najväčšie zapojenie sa rodičov do výchovno-vzdelávacieho procesu ich dieťaťa.

A práve vracanie nákladov, ktoré rodičia vynaložili pri výchove svojho dieťaťa, by mohlo byť tým, čo by záujem rodiča na zapojenie sa do výchovno-vzdelávacieho procesu dieťaťa zvýšilo, čo by rodiča motivovalo v čo najväčšej miere zapojiť sa do tohto procesu.

 

Nasledujúci príspevok: „D12- Medzištátna pracovná migrácia – negatívne dôsledky“

D24. 6- Migračný prúd rastie, ale bol by tu recept

22.10.2022

Veľký problém nielen pre Európsku úniu, ale aj mnoho ďaľších krajín sveta predstavujú v súčasnosti migranti z hospodársky chudobnejších regiónov Afriky i Ázie, ktorí sa práve kvôli lepším ekonomickým podmienkam, kvôli lepším zárobkovým možnostiam, snažia dostať do bohatších krajín. V túžbe za lepšou budúcnosťou sa vydávajú – buď sami, alebo [...]

D24. 5- Práca na čierno, čo s ňou?

25.08.2022

Tieňová alebo šedá ekonomika je problémom, ktorý oberá každý štát o obrovské peniaze potrebné v rôznych oblastiach ekonomiky. Potrebné v zdravotníctve, školstve, pri podpore mladých talentov, v priemysle i poľnohospodárskej výrobe, pri ochrane životného prostredia, vo vede a výskume ako aj v iných oblastiach ekonomiky. Pod tieňovou ekonomikou sa [...]

D24. 4- Dlhodobo nezamestnaní občania ako účinná brzda ekonomiky, čo s tým?

20.08.2022

Vo všetkých krajinách existujú skupiny občanov, ktorí sú v produktívnom veku a sú aj práceschopní, ale z rôznych dôvodov nie sú zamestnaní, nepracujú, napriek tomu, že ich zdravotný stav im to dovoľuje, a nie sú ani iné objektívne príčiny, ktoré by im zabraňovali zapojiť sa do pracovného procesu v rodnej krajine. V niektorých krajinách je takýchto [...]

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.

Ivan Vlček

Veď oni sú tu aj pre nás a my zas pre nich, my všetci sme tu jedni pre druhých.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 74873x
Priemerná čítanosť článkov: 1783x

Autor blogu

Kategórie