Založ si blog

D2- Riešenie dôchodkového problému v súčasnosti

V predchádzajúcom príspevku: „D1- Problémy preddôchodkového obdobia“ je priblížená situácia človeka v období pred dosiahnutím dôchodkového veku, jeho zväčšujúce sa zdravotné ťažkosti a obava z finančnej situácie, ktorá nastane odchodom do dôchodku.

—————————————————————————————————————-

Z dôvodu zvyšujúceho sa priemerného veku obyvateľstva, a tiež aj z dôvodu zníženej pôrodnosti, niet iného riešenia, ako je zvyšovanie veku odchodu do dôchodku.

Z pohľadu prácou opotrebovaných ľudí, s túžbou očakávajúcich dosiahnutie dôchodkového veku a odchod do dôchodku, je to nelogické, veľmi nepopulárne riešenie, ale iného východiska, bohužiaľ, zatiaľ niet.

 

Ak by sa vek odchodu do dôchodku nezvyšoval, vplyvom narastajúceho množstva dôchodcov, ako aj vplyvom klesajúcej pôrodnosti, a tiež aj vplyvom značného množstva občanov odchádzajúcich za prácou do zahraničia, by sa znižovala dôchodková dávka určená pre jedného dôchodcu. Rozdeliť medzi nich sa môže totiž len to, čo sa vyberie od tých zarábajúcich, od tých pracujúcich občanov v produktívnom veku.

Keďže pôrodnosť klesá, tak ich bude čoraz menej a menej na odvod dôchodkových dávok prerozdeľovaných medzi aktuálne existujúcich dôchodcov.

 

Čím menej bude tých pracujúcich, tým menej ich bude pripadať na jedného dôchodcu.

A narastajúci počet dôchodcov spôsobí, že vybrané odvody od produktívneho obyvateľstva sa budú deliť medzi čoraz väčší počet dôchodcov.

Čiže výška starobného dôchodku, ktorý pripadne na jedného dôchodcu sa bude znižovať.

 

A ako to vyriešiť:

  1. Buď zdvihnutím odvodovej dávky pracujúcemu občanovi – čo je pochopiteľne veľmi nepopulárne u pracujúcej, produktívnej časti obyvateľstva, už aj tak zaťaženej vysokými odvodmi.
  2. Zvýšením veku odchodu do dôchodku, čo je tiež veľmi nepopulárne u všetkých obyvateľov – pretože ten dôchodkový vek čaká na každého – ale, bohužiaľ, v súčasnosti zatiaľ jediné možné riešenie danej situácie.
  3. Štát si požičia na zabezpečenie stáleho vyplácaného dôchodku, pretože odvody od pracujúcich nestačia na vyplácanie a udržanie aktuálnej dôchodkovej dávky, pri zvyšujúcom sa počte dôchodcov a znižovaní počtu ľudí v produktívnom veku. Toto je tiež cesta do pekla, pretože pôžičky bude musieť niekto zaplatiť, a to všetci občania, a dlh sa prenesie na naše deti, na našich potomkov.

Pokračovanie v nasledujúcom príspevku: „D3 – Vplyv zamestnávania sa a starnutia na zdravotný stav“

D24. 6- Migračný prúd rastie, ale bol by tu recept

22.10.2022

Veľký problém nielen pre Európsku úniu, ale aj mnoho ďaľších krajín sveta predstavujú v súčasnosti migranti z hospodársky chudobnejších regiónov Afriky i Ázie, ktorí sa práve kvôli lepším ekonomickým podmienkam, kvôli lepším zárobkovým možnostiam, snažia dostať do bohatších krajín. V túžbe za lepšou budúcnosťou sa vydávajú – buď sami, alebo [...]

D24. 5- Práca na čierno, čo s ňou?

25.08.2022

Tieňová alebo šedá ekonomika je problémom, ktorý oberá každý štát o obrovské peniaze potrebné v rôznych oblastiach ekonomiky. Potrebné v zdravotníctve, školstve, pri podpore mladých talentov, v priemysle i poľnohospodárskej výrobe, pri ochrane životného prostredia, vo vede a výskume ako aj v iných oblastiach ekonomiky. Pod tieňovou ekonomikou sa [...]

D24. 4- Dlhodobo nezamestnaní občania ako účinná brzda ekonomiky, čo s tým?

20.08.2022

Vo všetkých krajinách existujú skupiny občanov, ktorí sú v produktívnom veku a sú aj práceschopní, ale z rôznych dôvodov nie sú zamestnaní, nepracujú, napriek tomu, že ich zdravotný stav im to dovoľuje, a nie sú ani iné objektívne príčiny, ktoré by im zabraňovali zapojiť sa do pracovného procesu v rodnej krajine. V niektorých krajinách je takýchto [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Ivan Vlček

Veď oni sú tu aj pre nás a my zas pre nich, my všetci sme tu jedni pre druhých.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 74879x
Priemerná čítanosť článkov: 1783x

Autor blogu

Kategórie