Založ si blog

D0- Odvďačme sa našim rodičom – Úvod

 

Rok 2020 bol rokom, ktorý sa zrejme každému zapíše do pamäti.

Po sto rokoch sa opäť objavila obrovská epidémia neznámeho vírusu, prerastajúca do celosvetovej pandémie. Postupne zachvátila celý svet. Koronavírus Covid-19 sa z Ázie rýchle rozšíril do Európy, Afriky a Ameriky.

Aké budú celkové následky ešte nevieme, a ani nevieme koľkými vlnami nás pandémia zasiahne.

 

Ľudia majú strach, strach z neznámeho.

Vedci už o víruse vedia značné množstvo údajov, ale veľa ich ostáva naďalej ukrytých. Mnohí  sa s obavami dívajú do budúcnosti. Ako sa to celé vyvinie? Aké budú straty? Straty nielen na životoch, ale aj tie ekonomické. Tie druhé sú už teraz obrovské, len sa nevie, aká bude výška celkového účtu. 

A to, že nevieme, ako to bude vyzerať ďalej, to zasieva semienka strachu a neistoty, rodí obavy. Čo nás čaká? V akom rozsahu nás to postihne? Ako dlho to bude ešte trvať? Otázky kladieme všetci, ale presné odpovede zatiaľ zrejme nepozná nikto. Budúcnosť môžeme len predpokladať, len odhadovať.

 

A sú tu aj ďaľšie nepríjemné skutočnosti, s ktorými sa musí ľudstvo vysporiadať –  znečisťovanie životného prostredia a následné otepľovanie klímy s čoraz viac prejavujúcimi  sa dôsledkami tohto oteplenia v podobe živelných pohrôm, akými sú ničivé hurikány, tornáda, topenie ľadovcov a následné zvyšovanie hladiny morí a oceánov spôsobujúce zaplavovanie nízko položených obývaných i neobývaných území, záplavy, prudké búrky s povodňami, dlhotrvajúce intenzívne dažde s rozsiahlymi záplavami, vlny horúčav a suchá, s tým spojená neúroda a s ňou súvisiaci nedostatok potravín, obrovské lesné požiare zúriace na celej planéte, a k tomu všetkému sa pridala už dlhšie predpovedaná rozsiahla ekonomická kríza.

 

A všetky tieto skutočnosti nepríjemne doliehajú aj na psychiku ľudí.

Rodí sa množstvo negatívnych emócií, ktoré sa však, bohužiaľ, v mnohých prípadoch týkajú aj okolia daného človeka. A, samozrejme, nie najpríjemnejším spôsobom.

Zhoršuje sa komunikácia medzi ľuďmi, narastá agresia, hnev, zlosť, emócie častokrát prerastajú až do násilných konfliktov, nedobre to vplýva na celú spoločnosť.

 

Bolo by dobré túto neistotu a obavy – prameniace z už vyššie uvedených skutočností –neustále sprevádzajúce naše myslenie, rozptýliť, zmenšiť a dať ľuďom určitú nádej a víziu do budúcnosti.

Možno … možnože  text v ďalších, postupne pridávaných príspevkoch tohto blogu k tomu aspoň trocha prispeje.

 

Jedným z tých možných riešení by mohol byť práve systém, ktorý by priniesol dlhodobú víziu lepšej budúcnosti pre starších občanov, pre dôchodcov. A nielen pre nich, ale aj pre mladé rodiny s malými deťmi, zosvetlilo by to ich súčasný nie najoptimistickejší pohľad na budúcnosť.

Možno, že je celkom reálne zaviesť tento systém do života.

Bolo by to dobré, pomohlo by to mnohým, pomohlo by to vo viacerých oblastiach ekonomiky, pozitívne by sa to dotklo nás všetkých.

 

Celý tento, a aj ďalší, postupne dodávaný text prostredníctvom ďaľších častí, ďaľších príspevkov, je výrazom snahy pomôcť zlepšiť ten záverečný úsek života ľuďom, ktorí  počas svojho aktívneho života prispievali na našu výchovu, na naše vzdelávanie, ktorí nám pomohli včleniť sa do života.

A ktorí sa teraz snažia vyžiť z toho skromného mála, čo im štát dáva ako odmenu za ich celoživotnú prácu.

Veď títo ľudia, títo dôchodcovia, svojou prácou kedysi pomáhali ekonomike štátu, a tak by snaha o ich kľudnú a spokojnú starobu mala byť jedným z najpreferovanejších cieľov ich rodnej krajiny.

 

Akoby sa zabudlo, že raz bude tým dôchodcom každý z nás.

Akoby sa zabudlo, že práve vďaka niekdajšej práci tohto dôchodcu, vďaka jeho daniam z prevažne podpriemerných platov, sa štát držal nad vodou.

Akoby sa zabudlo, že práve vďaka daniam a odvodom tohto niekedy aktívne pracujúceho človeka sme mohli byť vychovaní my, vďaka nemu sme sa mohli vzdelávať, študovať a  získať kvalifikáciu, akú máme.

 

Text v nasledujúcich príspevkoch je snahou pomôcť tým, ktorí už majú tú najzaujímavejšiu časť života za sebou, a ktorí sa  zmierujú  so šedou realitou dôchodcovskej budúcnosti.

Je to snaha o predostretie myšlienky, ktorá by uvedením do praxe možno zmenila ich dôchodcovskú budúcnosť k lepšiemu, a pomohla aj v ďaľších oblastiach ekonomiky.

 

Práve navrhovaný nový systém ponúka riešenie problému nedostatočného finančného zabezpečenia rodičov v staršom veku, rodičov-dôchodcov.

A ďaľším, snáď najväčším prínosom tohto, v ďaľších častiach popisovaného systému, je pomoc v oblasti, ktorá je pre každú krajinu strategickou z hľadiska jej ekonomickej budúcnosti.

Ide tak o riešenie problému nízkej pôrodnosti ako aj problému starnutia populácie v mnohých krajinách sveta, ide o dva problémy vyvolávajúce oprávnené obavy týchto krajín nielen z ich bližšej, ale hlavne zo vzdialenejšej budúcnosti.

 

Toto navrhované riešenie, tento nový systém, len realizáciou jedného jediného  kroku – kompenzáciou nákladov vynaložených rodičmi počas dlhodobého procesu výchovy dieťaťa do jeho 18. roku – reflexívne prinesie väčšiu či menšiu pomoc pri riešení aj ďaľších problémov súčasných ekonomík.

 

Takých problémov ako: nízka pôrodnosť, starnutie obyvateľstva, zvýšenie príjmov tých rodičov, ktorých deti sú zapojené do pracovného procesu, zvyšovanie veku odchodu do dôchodku, možnosť skoršieho odchodu do dôchodku, otázka dôchodkovej reformy a problému nízkych dôchodkov, vzrast zamestnanosti dlhodobo nezamestnaných, problémových a mladých osôb, nelegálna práca, nedostatok odborníkov a vysokokvalifikovaných pracovníkov, neriadená migrácia,  oživenie ekonomiky, zvýšenie starostlivosti o vlastné zdravie, užívanie návykových látok mladými ľuďmi, väčšie zapájanie sa rodičov do vzdelávacieho procesu dieťaťa, zvýšenie úrovne vzdelávacieho procesu na školách, pozitívna diskriminácia starších občanov pri zamestnávaní sa, znižovanie uhlíkovej stopy prostredníctvom podpory výchovy vo viacdetnej rodine, zvýšenie predaja domácich potravín na domácom trhu, rast poľnohospodárskej a na ňu naväzujúcej potravinárskej výroby, zvýšenie potravinovej sebestačnosti, finančné zabezpečenie bezdetných párov v staršom veku a i.

 

 

Poznámka: 

Tento príspevok vychádza z úvodnej kapitoly časti „D“  súboru  „Odvďačme sa rodičom“, ktorý sa dá stiahnuť z www stránky:  https://www.ivl.sk  [1]

Táto úvodná kapitola je v danom súbore umiestnená pod  názvom: „Úvod“

 

[1] https://www.ivl.sk

 

D24. 6- Migračný prúd rastie, ale bol by tu recept

22.10.2022

Veľký problém nielen pre Európsku úniu, ale aj mnoho ďaľších krajín sveta predstavujú v súčasnosti migranti z hospodársky chudobnejších regiónov Afriky i Ázie, ktorí sa práve kvôli lepším ekonomickým podmienkam, kvôli lepším zárobkovým možnostiam, snažia dostať do bohatších krajín. V túžbe za lepšou budúcnosťou sa vydávajú – buď sami, alebo [...]

D24. 5- Práca na čierno, čo s ňou?

25.08.2022

Tieňová alebo šedá ekonomika je problémom, ktorý oberá každý štát o obrovské peniaze potrebné v rôznych oblastiach ekonomiky. Potrebné v zdravotníctve, školstve, pri podpore mladých talentov, v priemysle i poľnohospodárskej výrobe, pri ochrane životného prostredia, vo vede a výskume ako aj v iných oblastiach ekonomiky. Pod tieňovou ekonomikou sa [...]

D24. 4- Dlhodobo nezamestnaní občania ako účinná brzda ekonomiky, čo s tým?

20.08.2022

Vo všetkých krajinách existujú skupiny občanov, ktorí sú v produktívnom veku a sú aj práceschopní, ale z rôznych dôvodov nie sú zamestnaní, nepracujú, napriek tomu, že ich zdravotný stav im to dovoľuje, a nie sú ani iné objektívne príčiny, ktoré by im zabraňovali zapojiť sa do pracovného procesu v rodnej krajine. V niektorých krajinách je takýchto [...]

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

Ivan Vlček

Veď oni sú tu aj pre nás a my zas pre nich, my všetci sme tu jedni pre druhých.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 74727x
Priemerná čítanosť článkov: 1779x

Autor blogu

Kategórie