Založ si blog

D4- Zamestnávanie sa v staršom veku

Predchádzajúci príspevok: „D3- Vplyv zamestnávania sa a starnutia na zdravotný stav“ sa zaoberá negatívnymi zmenami v psychickom a fyzickom zdraví človeka po uplynutí päťdesiatky.

 —————————————————————————————————————————————————————-

 

Zvyšovanie veku odchodu do dôchodku  pozitívne vplýva na výšku dôchodku, ale už negatívne  vplýva na zdravotný stav toho, kto sa má tohto veku odchodu do dôchodku dožiť.

Pretože musí vydržať v pracovnom procese dlhšie o dobu zvýšenia odchodu do dôchodku, čo je vo väčšine prípadov – vzhľadom na už nie najlepší zdravotný stav ľudí v preddôchodkovom veku – dosť nepríjemná skutočnosť.

A kvôli úprimnosti treba tiež povedať, že zvýšenie veku odchodu do dôchodku vplýva negatívnym spôsobom na zdravotný stav nielen toho, komu sa tento odchod posunie,  ale častokrát aj na psychické zdravie tých, ktorí s touto osobou pracujú.

 

Zvýšenie veku odchodu do dôchodku je naozaj dosť nepríjemným riešením pre každú vládu, ale, bohužiaľ, v súčasnej situácii zrejme jediným reálnym východiskom pre ekonomiky väčšiny krajín.

Náš štát, podobne, ako aj veľa iných,  nemá bohaté ropné polia, z ktorých by mohol financovať „báječný“ život dôchodcov, nemá ani výdatné ložiská plynu či bohaté bane na strategické kovy, alebo znamenitý vývoj a výskum spojený s expandujúcim široko diverzifikovaným priemyslom, či sebestačné poľnohospodárstvo s mohutným exportom.

Nemáme nič také, z čoho by sme mohli schodok peňazí na dôchodcov dofinancovávať. Jediným riešením pre nás, ako aj mnohé iné krajiny, je zvyšovanie veku odchodu do dôchodku.

 

V súvislosti so zvyšovaním veku človeka dochádza k narastaniu výdavkov na zabezpečenie jeho potrebnej zdravotnej starostlivosti, čo je pochopiteľné.

Vo všeobecnosti, čím je človek starší, tým viac klesá jeho imunita, znižuje sa úroveň jeho fyzických a psychických schopností.

 

So zvyšujúcim sa vekom rastie „ochota“ organizmu priateliť sa s čoraz väčším množstvom zdravotných problémov a chorôb, prejavujúcich sa tými najrôznejšími symptómami. Je to normálny jav, ktorý sa začne tak rapídnejšie prejavovať okolo päťdesiateho roku života.

Je to však individuálne, jedni začnú poznávať život znepríjemňujúce zdravotné problémy skôr, ale existujú obľúbenci  šťasteny, ktorí sa prerúbu bez nejakých viditeľnejších a pociťovateľnejších prejavov – už nie najlepšieho zdravotného stavu – aj do vyššieho veku.

Množstvo ľudí by po tej päťdesiatke rado odišlo do dôchodku. Samozrejme, v prípade, že by malo zaručený slušný dôchodok.

 

Fyzická a psychická náročnosť ich povolania spôsobuje, že sa cítia nadmieru opotrebovaní, vyhorení, že sa rýchle unavia, sú podráždení, a svoju prácu už nedokážu vykonávať s takým zanietením, precíznosťou a spoľahlivosťou ako pred desiatimi či pätnástimi  rokmi.

Prestáva ich to baviť, badať u nich nielen fyzické prejavy starnutia, ale aj tie psychické:  nervozita, nesústredenosť, škriepivosť, zlosť na všetkých a na všetko, nezáujem o prácu, zvýšená apatia a zväčšená uzavretosť. Efektivita a produktivita práce klesajú.

Neúprosné sprievodné znaky starnutia dávajú patričnou mierou o sebe vedieť.

 

Ich prínos pre ekonomiku pomaly klesá, ale keďže finančné zabezpečenie v starobe nemajú zatiaľ ošetrené – nízky dôchodok – musia naďalej pracovať.

Aj zdravotný systém štátu je nimi viac vyťažený, čo je so zvyšujúcim sa vekom pochopiteľné. Čím budú ľudia starší, tým budú väčšou záťažou pre zdravotníctvo, a pravdepodobnosť, že ich zdravotné problémy sa budú zväčšovať, stúpa čoraz viac a viac.

A núteným chodením do práce, znásilňovaním organizmu, im isto nepomôžu.

 

Pokračovanie v nasledujúcom príspevku: „D5- Dráb nútiaci nás pracovať“

 

D24. 6- Migračný prúd rastie, ale bol by tu recept

22.10.2022

Veľký problém nielen pre Európsku úniu, ale aj mnoho ďaľších krajín sveta predstavujú v súčasnosti migranti z hospodársky chudobnejších regiónov Afriky i Ázie, ktorí sa práve kvôli lepším ekonomickým podmienkam, kvôli lepším zárobkovým možnostiam, snažia dostať do bohatších krajín. V túžbe za lepšou budúcnosťou sa vydávajú – buď sami, alebo [...]

D24. 5- Práca na čierno, čo s ňou?

25.08.2022

Tieňová alebo šedá ekonomika je problémom, ktorý oberá každý štát o obrovské peniaze potrebné v rôznych oblastiach ekonomiky. Potrebné v zdravotníctve, školstve, pri podpore mladých talentov, v priemysle i poľnohospodárskej výrobe, pri ochrane životného prostredia, vo vede a výskume ako aj v iných oblastiach ekonomiky. Pod tieňovou ekonomikou sa [...]

D24. 4- Dlhodobo nezamestnaní občania ako účinná brzda ekonomiky, čo s tým?

20.08.2022

Vo všetkých krajinách existujú skupiny občanov, ktorí sú v produktívnom veku a sú aj práceschopní, ale z rôznych dôvodov nie sú zamestnaní, nepracujú, napriek tomu, že ich zdravotný stav im to dovoľuje, a nie sú ani iné objektívne príčiny, ktoré by im zabraňovali zapojiť sa do pracovného procesu v rodnej krajine. V niektorých krajinách je takýchto [...]

Predseda KDH Milan Majerský

KDH listom žiada eurokomisiu, aby nám nepozastavila čerpanie financií z plánu obnovy

16.04.2024 17:34

"Nechceme, aby za 'prešľapy' vlády bol potrestaný občan," vyhlásil líder hnutia Milan Majerský.

Belgicko, Európsky parlament, polícia

Krajná pravica tu nie je vítaná. Bruselské úrady zablokovali konferenciu konzervatívcov, kde mal vystúpiť Orbán

16.04.2024 17:26, aktualizované: 17:54

Medzi pozvanými boli tiež niekdajší kandidát na prezidenta Francúzska Éric Zemmour alebo jeden zo strojcov brexitu Nigel Farage.

nehoda, auto

Tínedžer s dvomi promile alkoholu si sadol za volant, po nehode chcel ujsť

16.04.2024 17:20

Mladíka zadržal policajt, ktorý náhodou prechádzal okolo.

Vladimir Putin

Na oslavy vylodenia spojencov do Normandie pozvali Rusko, nie však Putina

16.04.2024 17:06

Šéf Kremľa nebude pozvaný z dôvodu agresívnej vojny rozpútanej Ruskom na Ukrajine.

Ivan Vlček

Veď oni sú tu aj pre nás a my zas pre nich, my všetci sme tu jedni pre druhých.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 74516x
Priemerná čítanosť článkov: 1774x

Autor blogu

Kategórie